← kaple sv. Václava (Oleška) kaple (Olešná) →
20373 kostel Všech svatých

3. čtvrtina 13. století, přestavby kolem 1500, v 18. století, 1888 - 1889
ve vsi

Mimo věž má novou střechu, věž má vcelku novou měděnou střechu. Omítka je zčásti poškozená. - Původně raně gotický kostel z 3. čtvrtiny 13. století, poprvé doložený v roce 1348 v „Knize stvrzovací“ sepsané z nařízení pražského arcibiskupa Arnošta z Pardubic. V roce 1384 kostel vyhořel a následně byl opraven, jak o tom svědčí nápis na zdi kostela. V tomto roce je také první zmínka o faře. Pozdně goticky byl kostel přestavěn kolem roku 1500 a další přestavby se dočkal v 18. století. Do dnešní podoby pak byl přestavěn v roce 1888 podle návrhu Františka Schmoranze prodloužením lodi směrem k západu o jednu okenní osu s varhanní emporou a ukončením zcela novým romantizujícím západním průčelím. Barokní okna v lodi dostala gotizující lomený záklenek a přestavba byly ukončena v roce 1899 zvýšením věže o jedno patro. - Jednolodní obdélný kostel s hranolovou věží se sakristií v přízemí po severní straně pětiboce ukončeného presbytáře. Na jižní straně lodi je přístavek pro schodiště na kruchtu. Presbytář je sklenut masivní křížovou žebrovou klenbou s žebry zkoseného profilu a paprsčitým závěrem na mohutné konzoly ve tvaru komolých jehlanců. Z presbytáře vede do sakristie pozdně gotický portál, sakristie v podvěží je sklenuta křížovou klenbou. Loď je plochostropá, kruchta v lodi dřevěná. Zařízení kostela je pseudogotické z roku 1857 a z let 1885 - 1886, z části dílo jičínského řezbáře Josefa Stoklasy, obrazy na hlavním a bočním oltáři pocházejí od Antonína Lhoty a Jana Umlaufa z 50. a 80. let 19. století. Varhany jsou z roku 1880 od varhanářské dílny Rejna - Černý z Prahy. Socha sv. Jana Nepomuckého pod kruchtou pochází z počátku 19. století. Barokní cínová křtitelnice z roku 1768 byla odcizena v 90. letech 20. století. - Podle dochovaných detailů presbytáře lze kostel jednoznačně datovat do období pozdní vlády Přemysla Otakara II. a je tedy jedním z nejstarších příkladů užití polygonálního závěru ve venkovském sakrálním stavitelství ve středočeské oblasti. - Pozemek s kostelem patří církvi; církev zorganizovala v roce 2018 opravu krovu a střechy lodi.