← kaple (mauzoleum) (Wolmannova vila) kaple Panny Marie (Záběhlice) →
20374 kaplička sv. Františka Xaverského

JV od vsi, na kopci

Má novou cihlovou střechu. Zdivo potřebuje trochu natřít. Bez dvířek, zařízená. – Výklenková kaplička, nejstarší zachovaná stavba v Xaverově, se těší velké oblibě, možno říci i úctě občanů. Je to příjemné místo s dalekým rozhledem po krajině. – Místní tradice praví, že kapličku v Xaverově postavili zdejší skláři. Sklářská huť byla podle vrchnostenského přiznání z roku 1749 stržena nejpozději v roce 1747, ale na prvním vojenském mapování, které začínalo v letech 1764 – 1767, kaplička ještě vyznačena není. Je zde pouze holý pahorek nad křižovatkou cest z Bělokozel, Třemošnice a Choratic. Kaplička je zakreslena až na druhém vojenském mapování z let 1812 – 1819. Podle všeho mohli kapličku vystavět snad krátce před rokem 1773 až majitelé Ostředeckého panství z let 1752 – 1773, jezuité z koleje u sv. Ignáce na Novém Městě pražském. Pro umístění nové drobné stavby však nezvolili střed obce, ale výraznou polohu nad důležitou křižovatkou cest. Je to trochu záhada, neboť kaplička byla původně nejspíše zvoničkou. Chodit zvonit poledne a klekání tak daleko nebylo příliš pohodlné. Patrně je pravdivá teorie, že byla výrazným orientačním, zdaleka viditelným, bodem na cestě od jihu směrem na brod v Sázavě a dále na Kouřim. - Nika kapličky je směrována přesně na východ. Mozaika v nice, zobrazující sv. Františka Xaverského s knihou, šířícího vzdělání mezi divochy, pochází z roku 1975. – Při poslední opravě, která probíhala v roce 2010, po odstranění nesoudržné omítky, se na západní straně objevily stopy po dřívějších opravách. Při bližším průzkumu bylo možno rozpoznat dva druhy malty. První, z nehašeného vápna s kopaným hrubým pískem, byla nalezena na většině stavby ze strany západní a na bocích. Druhá malta, lehce nažloutlá a jemnější, je použita na nižší část před nikou na východní straně kapličky. Také se vyskytuje na straně západní na viditelně odlišně vsazené výplni výklenku. Zdá se velmi pravděpodobné, že nika mohla být původně otvorem s klenbou a mohla sloužit pro zavěšení zvonu. Je však otázkou, proč by byla zvonička umístěna tak daleko za obcí. Zvon by také byl neobvykle nízko. Nižší část kapličky na východní straně byla tedy pravděpodobně přistavěna ve stejné době, kdy byl zazděn otvor. Snad jako opora proti naklánění kapličky? Podloží je stabilní, kamenné. Je možné, že před tehdejší opravou byla kaplička ve velmi špatném stavu. Spodní část stavby je smíšené zdivo z kamení a cihel. Pokud některé větší kameny u základny vlivem mrazu vypadly, chtěl zedník zajistit štíhlou stavbu před zhroucením. A přidal svou zkušenost a fantazii. Vytvořil tak velmi neobvyklý typ „stupňovité“ kapličky, která se jinde nevyskytuje. - Pozemek s kapličkou patří obci Xaverov.