← Brněnská kaplička (Karlín) kaple bývalého vojenského hřbitova (Karlín) →

asi 2. polovina 18. století
v ulici U Sluncové, v zahradě zámečku Sluncová

Bez střechy a krovů, provizorně je zastřešena plochou střechou z prken krytých lepenkou. Omítka je silně poškozená. Zavřená, v oknech jsou jen mříže. Uvnitř je zpustošená, omítka ze stropu je opadaná. Podlaha je tvořena dlažbou. - Barokní kaple od neznámého autora pochází pravděpodobně z 2. poloviny 18. století, neboť v roce 1792 je připomínána v souvislosti s rozšířením terasy u kaple. Zdivo je převážně z opuky, stropy jsou z cihel. Kaple byla součástí zámečku Sluncová, ke kterému patřívala rozlehlá zahrada, dříve vinice. Drobná stavba sloužila jako soukromá kaple majitelů zámečku. - Kaple je ojedinělá tím, že jde o dvoupodlažní objekt situovaný ve svažitém terénu. Přibližné rozměry jsou 5,7 krát 4,5 metru, celková výška je přes osm metrů. V přízemí je vlastní kaple s cihlovou plackovou klenbou a kulovým vrchlíkem. Vnitřní rozměry kaple jsou 4,5 x 4,1 metru s téměř metr hlubokou nikou v zadní stěně. Vstup do kaple je zdoben edikulou s trojúhelníkovým štítem, po stranách vstupu jsou niky. Vstup je vyplněn dřevěnými vraty s nadsvětlíkem. Naproti vstupu, v oltářní části, je nika rámovaná pravoúhlými ústupky. Po obou bočních stěnách v interiéru jsou kamenné lavice. Kaple je bez oken. V prvním patře stavby, nad kaplí, se nalézá sala terrena či spíše altán, který umožňoval úkryt před nepřízní počasí společnosti, která se procházela po zahradě. Stejně jako kaple má vnitřní rohy zkosené, takže vytváří osmiúhelník. Strop je shodný s kaplí, tj. cihlová placková klenba. Uprostřed klenby je kulový vrchlík, na podlaze je dlažba. Dnešní vstup na jižní straně je pravoúhlý, v bočních stěnách je po jednom kasulovém okně. Ta jsou bez rámů a jsou provizorně kryta mřížemi. Nad vstupem je segmentový štít s oválným okénkem. Od zadní stěny altánu v horním patře vybíhá na obě strany zděné plné zábradlí, na jehož koncích zřejmě bývalo schodiště ke spodní kapli. Prostor před zábradlím býval zřejmě terasou. - Budova s kaplí a altánem je spolu se zámečkem památkově chráněná. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí a altánem patří spolku "Tenisový klub Lokomotiva Praha".

Zdroj: Václav Pech