← kaplička sv. Václava (Karlín) márnice (Karlín) →
20392 kostel Nejsvětější Trojice a Obrácení sv. Pavla

špitální kostel
v ulici Pobřežní

Na místě kostela je nyní parkoviště. - Kostel se špitálem pro chudé a nemocné nechala postavit Staroměstská obec v letech 1502 - 1504, pro nemocné chudé, kteří byli do těchto míst vykázáni z centra města. Kostel byl vysvěcen dne 20.8.1504 Filipem de Nova Villa, biskupem z Modeny jako kostel Nejsvětější Trojice a Obrácení sv. Pavla. Tento název se však příliš neujal a kostel i se špitálem byly nazývány sv. Pavla. Zároveň v okolí kostela vznikl hřbitov, který sloužil pro potřeby špitálu a v době moru byl využit pro oběti epidemie. Za třicetileté války, před napadením Prahy švédskými vojsky, byl kostel s budovami z bezpečnostních důvodů ve dnech 8.-10.1.1646 pražany pobořen. Po skončení bojů byl špitál s kostelem zříceninou, ale dne 5.10.1657 zahájila Staroměstská obec obnovu obou budov. Při moru v roce 1680 byl špitální hřbitov využit pro pohřbívání obětí ze Starého Města. Kostel byl zrušen v roce 1787 v rámci josefinských reforem. Poté budovu kostela se špitálem a pozemkem hřbitova koupil v dražbě knihtiskař Jan Ferdinand ze Schönfeldu, majitel papírny na Papírenském ostrově. Zčásti na pozemcích zrušeného špitálu a v místech starobylé Kautské hospody vybudoval roku 1787 rozsáhlou zahradu Rosenthal – Růžodol s letohrádkem v čínském stylu, kavárnou, restaurací, kruhovou tančírnou, kulečníkem, letním divadlem a romantickými zahradními stavbami. Největší zájem mezi návštěvníky areálu však byl o zahradu zřízenou v místech bývalého hřbitova. Byla to vlastně plastická mapa Českého království - s ovocnými stromy (městy), pěšinami (silnicemi), potůčky (řekami) a kopečky (pohořími). Růžodol však majiteli nevynášel tolik, co si představoval, a tak jej zrušil a na jeho místě vybudoval továrnu na potisk textilu (kartounku). Kostel v té době sloužil jako skladiště. Pro zchátralost byl pak roku 1861 zbořen. - Kostel je zakreslen na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 255/1) patří firmě Negrelli centrum, s.r.o. z Prahy, druhý (pozemková parcela č. 774/3) patří městu Praha.