← kaplička (Česká Lípa) márnice na starém židovském hřbitově (Česká Lípa) →
20407 kostel sv. Petra a Pavla

pravděpodobně počátek 14. století
na dnešním Škroupově náměstí

pozdně gotický

Datum založení kostela jisté není, někteří historikové je odhadují na 12. století, ale pravděpodobně byl postaven na počátku 14. století zároveň s prvními stavbami zakládaného města. Je možné, že vznikl v roce 1475 na místě starší stavby. V době předhusitské měl kostel vedle hlavního oltáře i devět postranních. Ty byly osazovány postupně a mezi prvními zakladateli oltářů nalezneme kromě majitelů panství z rodu Berků i rodinu Weitmilů, jejichž členové zastávali i rychtářský úřad. Tato rodina je považována za jednu z větví rodu, k němuž patřil i Beneš Krabice z Weitmile žijící na dvoře českého krále Karla IV. jako kronikář a dohlížitel nad stavbou svatovítské katedrály. Po 19.5.1426, kdy město dobyli a vypálili husité, byl kostel nejpravděpodobněji poškozen, ale nikoli zničen. Další ranou byl městský požár ze dne 12.4.1515, ale rozsah škod také není znám. V té době byl u kostela pochopitelně i hřbitov a kostel se stal místem posledního spočinutí především pro majitele panství z rodu Berků, ale také zde byli pohřbíváni Vartenberkové a Ebersbachové. Ti všichni převážně v rodových hrobkách v kryptě kostela. Další zkázu pro vnitřní vybavení kostela znamenali luteráni, kteří kostel zabrali letech 1608 - 1623. Ti jako příslušníci protestantské církve ve svém odmítání zobrazování a uctívání světců s největší pravděpodobností odstranili poslední zbytky středověkých oltářů a další sakrální výzdobu. Jak to ostatně učinili i v případě kostela Narození Panny Marie, kde působili delší čas. Na druhou stranu ale provedli rekonstrukci některých částí stavby. Nechali osadit nové varhany a postavili novou zvonici, kam byly v roce 1618 přeneseny zvony z kostela. Až díky zákupskému děkanu Wenzelovi Treubnerovi podporovanému Albrechtem z Valdštejna byl kostel na Tři krále roku 1623 vrácen katolickým bohoslužbám. Po návratu katolických kněží byly postupně zřizovány nové oltáře, kterých bylo ke konci 18. století zase devět postranních a jeden hlavní. Tentokráte však byly zasvěcené většinou jiným patronům, než původní středověké. Osudová rána přišla dne 6.10.1787, kdy v Zámecké ulici vypukl požár, který za pár hodin zničil celé město. Ke zkáze přispěl i fakt, že hlavní věž kostela byla již vlivem nedostatečně zpevněného podloží poškozena trhlinami a žár ohně způsobil její pád. Padající věž poškodila loď kostela, kterou následně také zachvátil oheň; z lodi kostela zbylo pouze kamenné obvodové zdivo. V této situaci není divu, že nedošlo k okamžité opravě a tak v díle zkázy pokračovaly podzimní deště a následná zima. Ovšem obnova zdecimovaného města nebyla jednoduchá a měšťanům se nedostávalo prostředků, obzvláště v následném období napoleonských válek. Dříve než konečná oprava přišel další celoměstský požár. Stalo se tak dne 12.5.1820, kdy se z dnešní Sokolské ulice rozhořel oheň, jenž během šesti hodin zničil 519 domů. Město a jeho obyvatelé byli v zoufalé situaci a tak bylo rozhodnuto o stržení zbytků kostela a rozebrání stavebního materiálu na obnovu zcela zničených domů. Poslední zbytky stavby byly použity k zavezení Cihlářského rybníčku před rokem 1875, když bylo toto místo vybráno ke zřízení městského parku. Status farního kostela byl po zboření kostela přenesen na kostel sv. Kříže v dnešní Moskevské ulici. - Už po prvním požáru docházelo ke krádežím vybavení nehlídané stavby, zloději vykradli i hrobky a zničili rakve. Jen málo předmětů se časem podařilo dohledat a zachránit, tyto jsou dnes uschovány v českolipském muzeu. - Kostel byl pozdně gotickým síňovým trojlodím o rozměrech 21,3 x 37,3 m, rozděleným do osmi klenebních polí. Na východní straně byl zakončen odsazeným obdélným presbytářem o délce 7,3 m. Stěny lodi i presbytáře byly vyzděny z lomového kamene a pískovcových kvádrů, členěny opěráky a osvětleny vysokými gotickými okny. Nad východním štítem lodi vystupovala sanktusová věžička, nad presbytářem kovový dvojramenný kříž. Ke styku lodi a presbytáře přiléhala vysoká polygonální kaple s vysokými okny. Před západním průčelím stála čtyřpatrová hranolová věž z kvádrového zdiva s ochozem a snad dřevěným polopatrem, zakončená výraznou cibulovou střechou, vysoká asi 59 m. Jižně od lodi stála samostatná hranolová zvonice s cibulovou střechou. V hlavní lodi bylo 91 lavic, z nichž několik bylo upraveno pro vrchnost a čelné měšťany. Kostel měl 60 metrů vysokou věž s hodinami vyrobenými v Litoměřicích roku 1712. Ve věži byly zavěšeny tři velké zvony, z nichž největší vážil 50 centů. Po požáru kostela v roce 1617 byly zvony přemístěny do nově postavené samostatné zvonice. Po požáru způsobeném zásahem blesku byla zvonice roku 1631 obnovena. Součástí vybavení kostela byla křtitelnice, kterou se podařilo zachránit a předat do kostela svaté Maří Magdaleny. Varhany z roku 1619 podlehly požáru a byly nahrazeny novými z roku 1753. V kostele bylo několik cenných oltářů, mnoho soch i obrazů. Některé byly umístěny v postranních kaplích. Cenné a dobře děkanem popsané byly schránky na monstranci (pastoforium) a hostie (ciborium). V kostele se dále nacházely tři hrobky majitelů panství a města. Dvě patřily Berkům z Dubé, jedna byla vartenberská. V první berkovské z roku 1490 byli pohřbeni Jaroslav Berka z Dubé (zemřel 1493), jeho syna Zdislav Berka z Dubé (zemřel 1553) a Petr Berka (zemřel 1540). Ve druhé hrobce byli pohřbeni mnozí další Berkové a jejich blízcí příbuzní. Ve vartenberské hrobce z roku 1584 byli pohřbeni spolumajitelé města z rodu Vartenberků. Mimo nich byly v kostele další náhrobky šlechticů i významných měšťanů města. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Česká Lípa.

Zdroj: cs.wikipedia.org;www.bohmischleipa.cz; M.Čechura: Zaniklé kostely Čech