autohavárie
(po 1800); duben - 21.5.2006 (posvěcení)
1983 (původní)
SV od vsi

Má novou střechu. Zařízená. - Původní kaplička stála v Podivínské ulici před domem č.p. 512 (na souřadnicích 48.849021 a 16.886686) a byla starší než okolní zástavba, původně stála u cesty v polích. - Na čtvercové základně stál čtyřboký sokl, z něhož vyrůstal čtyřboký hranol, v horní části mírně rozšířený ve tvaru kapličky se spodní částí sešikmenou. Přední strana byla prolomena pravoúhlou obdélnou nikou. Boční strany byly členěny rovněž pravoúhlými mělkými nikami čtvercového tvaru. Vyložená římsa nesla střechu ve tvaru čtyřbokého stanu krytou keramickými taškami, ve vrcholu byl umístěn jednoramenný kříž. - Kaplička byla zdemolována v roce 1983 při autonehodě, kdy do ní narazila řidička a kaplička se zlomila. Tehdejší Místní národní výbor při posuzování zbytků stavby dospěl k závěru, že tuto stavbu již nelze uvést do původního stavu, zbytek stavby byl odvezen a kaplička zlikvidována. - Kaplička byla od roku 1958 památkově chráněna, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČR dodatečně zrušena až dne 31.7.1995. - Jako náhrada za zničenou kapličku byla v dubnu - květnu 2006 postavena její replika na místě cca 1,95 km severovýchodním směrem, a to při příležitosti oslav 700 let od první písemné zmínky o Velkých Bílovicích. Nová kaplička byla slavnostně posvěcena v neděli dne 21.5.2006. U nové kapličky je následující slavností nápis, popisující opravu: „Péčí skupiny belegradských vinařů a Města Velké Bílovice byla v tomto místě realizována stavba repliky Boží muky z Podivínské ulice, jejíž historie sahala až do 17. století, a která byla v roce 1985 zničena při autohavárii. Boží muka, u kterých stojíte, se nacházejí na Belegradech na okraji viniční trati Přední hora, která tvoří vstupní část do velkobílovických vinic". Nová kaplička je doplněna čtyřmi lípami, posezením, fontánkou s pitnou vodou a orientační a informační tabulí. - Pozemek s kapličkou patří městu Velké Bílovice.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz, MÚ Velké Bílovice