20433 kaple se zvoničkou

na návsi

Byla to lidová zděná kaple s roubenou zvoničkou se starým zvonem umístěná ve středu návsi v blízkosti kamenného krucifixu. - Eduard Domluvil ve „Valašsko Meziříčském okrese“ píše v roce 1914 o původní kapli toto: „Na dědině“ (návsi) stojí neúhledná kaple s dřevěnou zvonicí.“ - František Šigut v knize „Dějiny farnosti Valašské Meziříčí“ píše o stavbě nové kaple následující: „Uprostřed návsi v Křivém stávala malá kaplička se zvonicí, jež byla poslední léta už velmi sešlá. Obecní zastupitelstvo se proto rozhodlo starou kapličku odstranit a postavit místo ní novou. Místo na kapli ochotně postoupil pan Bartek na své zahradě. Ke stavbě došlo na podzim roku 1938 a použito bylo jen poněkud přepracovaných plánů kaple na Juřince. Značný stavební náklad uhradila obec, která si při kapli postavila obecní kancelář. Slavnostní svěcení nové kaple konalo se 20. srpna 1939.“ Nová kaple byla postavena cca 101 m severovýchodním směrem od dosavadní kaple na návsi. Původní kaple na návsi zůstala stát, od roku 1958 byla památkově chráněna, přesto byla před rokem 1977 zbořena; památkovou ochranu kaple zrušilo Ministerstvo kultury ČSR dodatečně až dne 15.3.1987. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Valašské Meziříčí.

Zdroj: Státní okresní archiv Vsetín, PhDr. Tomáš Baletka, Ph.D.