← kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova s hrobkou (Lanžov) kaplička (Lásenice) →
20460 kaplička Panny Marie

J od Hukovic, v polích

Má novou střechu, Zavřená, zařízená. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Kaplička (Wegkapelle) stojí na bývalé Volské cestě v nejvyšším bodě krajiny, mezi třemi lípami a jsou od ní daleké výhledy na Beskydy a Oderské vrchy, na dohled je město Nový Jičín. - Není známo, při jaké příležitosti byla kaplička postavena, nebyla nikdy církevním majetkem. - V roce 1948 žádal Aeroklub Nový Jičín po Kapitulní konsistoři v Olomouci zboření kapličky pro zajištění nerušeného provozu nového letiště a příslušný farní úřad v Kuníně ji při té příležitosti označil jako zchátralou bez historické hodnoty (s tím, že střecha je z poloviny bez tašek, v interiéru se v té době nacházel jen plechový obraz Nejsvětější Trojice s rozpadlým rámem). Kunínský farní úřad odložil své rozhodnutí o likvidaci kapličky do doby skutečného letištního provozu, ke kterému ale nikdy nedošlo a kaplička zůstala stát. Někdy později došlo ke snížení jejích štítů. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Petr Hodura z Hukovic); opravu kapličky zorganizovala v roce 2021 obec Bartošovice.

Zdroj: časopis POODŘÍ 2/2005