← kaple Panny Marie (Dříš) kaplička (Dubá) →
20494 křížová cesta

Poškozené (známka 300) ostatní

kaplička křížové cesty
JZ od vsi

Kamenné části zastavení nejsou opraveny, pátému zastavení chybí horní část. Všem zastavením chybějí kamenné křížky na střeše. Všechna zastavení mají litinové obrazy. - Křížová cesta je tvořena čtrnácti kamennými sloupky s plastikou pašijového výjevu. Zastavení jsou rozmístěna okolo poutní kaple Blahoslavené Panny Marie. Součástí poutního místa je studánka „Pod Panorámou“. - Slavnostně posvěcena byla dne 22.7.1870 na svátek sv. Maří Magdalény. Kamenickou práci odvedl sochař I. Hartmann z Olešnice a celkové náklady se vyšplhaly na 882 zl. 95 kr. V roce 1893 byla křížová cesta upravena; původní kamenickou reliéfní výzdobu nahradily litinové desky a bylo položeno celkem 28 kamenných schodů. V dalším roce byly všechny obrazy jednotlivých zastavení pozlaceny. V 90. letech 20. století byla zastavení křížové cesty přemístěna; zatímco původně stála ve stráni za kaplí, nově byla postavena podél příjezdové silničky ke kapli. - Křížová cesta stojí na pěti pozemcích; tři z nich (pozemkové parcely č. 962/2, 1086/5 a 1086/4) jsou v soukromém vlastnictví (Jan Porkert z Hradce Králové, RNDr. Jiří Porkert z Hradce Králová a Olga Řeháčková z Prahy), čtvrtý (pozemková parcela č. 959/8) patří obci Deštné v Orlických horách a pátý (pozemková parcela č. 1099/3) patří městu Hradec Králové.