← hlavní synagoga (Moravská Ostrava) kaple Božích bojovníků (Moravská Ostrava) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

říjen - listopad 1959
v Českobratrské ulici

V roce 1944 byla postavena budova modlitebny ve dvorním traktu domu v tehdejší Rybnické ulici č.p. 780. Modlitebnu postavilo náboženské společenstvo "Věřící v pána Ježíše Krista". Modlitebna byla využívána až do konce 50. let 20. století, kdy byla komunistickými úřady nařízena její demolice - dne 13.10.1959 nařídil Odbor pro výstavbu a vodní hospodářství rady Městského národního výboru v Ostravě majitelce objektu, že jej musí do konce listopadu 1959 zdemolovat. Zdůvodnil to tím, že objekt je dřevěný a těsně sousedí s dalšími dřevěnými kůlnami, které slouží jako sklady paliva pro obyvatele hlavní budovy. Dále konstatuje, že objekt slouží pro shromažďování až 100 osob a jeho protipožární zabezpečení tomu neodpovídá. Dopis zároveň majitelku informoval, že případnému odvolání se odebírá odkladný účinek, přičemž proti tomuto rozhodnutí se nelze odvolat. Proto došlo na podzim 1959 k demolici modlitebny. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1310/1) patří Moravskoslezskému kraji, druhý (pozemková parcela č. 1310/38) patří firmě Křižovatka Development, s.r.o. z Ostravy.

Zdroj: PhDr. Martin Juřica