20610 kostel Panny Marie

klášterní kostel
J od zámku, na místě Z křídla někdejšího augustiniánského kláštera

Původně zde (při hradu) stávala rotunda sv. Desideria připomínaná již r. 1244. V roce 1355 postoupila Anna Svidnická lyskou faru augustiniánskému klášteru na Karlově v Praze, který v Lysé zřídil klášter s pěti řeholníky. K rotundě byl přistavěn gotický kostel Panny Marie. Během husitských válek byl klášter patrně roku 1421 pobořen, obnoven byl až za hraběte Františka Antonína Šporka. V roce 1704 byla ke klášteru přistavěna Loretánská kaple a pro 6 řeholníků nízké obydlí. Podle plánů P. Amanda vystavěl v letech 1731 - 1741 Bartolomeo Scotti (polír J. Grindl) na místě starší stavby barokní klášter. R. 1737 byla zbořena kaple sv. Desideria a roku 1739 kostel Panny Marie, na jejich místě postavil Alselmo Lurago (a polír J. Jihlavec) v letech 1740 - 1741 nový kostel Panny Marie. Josefinskému rušení klášterů z roku 1781 lyský klášter nepodlehl, nesměl ale přijímat nové členy. Zrušen byl až dekretem ze dne 17.10.1811, definitivně roku 1812. Budova augustiniánského kláštera i s loretánskou kaplí byla roku 1821 vrácena donátorovi, hraběti F. A. Šporkovi. Byla užívána jako úřednický dům s kancelářemi a byty, kostel byl přeměněn na kontribuční sýpku. Koncem 19. stol. bylo pseudorenesančně upraveno jižní průčelí kláštera, kostel Panny Marie byl v r. 1891 zbořen (v západním křídle kláštera je zachována část jeho lodi). Na uvolněném prostranství byl zřízen velký dvůr a postaveny konírny. Poslední majitelky panství, princezna Thurn Taxis a Marie hraběnka Černínová, prodaly r. 1939 bývalý klášter (spolu ze zámkem ) Protektorátu Čechy a Morava. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Státnímu oblastnímu archivu v Praze.

Zdroj: ipac.svkkl.cz