20613 kostel sv. Jiří

(kaple před 1257), 2. polovina 15. století
na Masarykově náměstí

gotický

Kostel sv. Jiří byl gotickou orientovanou trojlodní stavbou s nižšími bočními loděmi, polygonálně zakončeným presbytářem s opěrnými pilíři a hranolovou, v horní části osmibokou věží v západním průčelí. Nacházely se v něm náhrobky významných osob z Uherského Hradiště. Od 16. století do roku 1778 byl farním chrámem Uherského Hradiště. - Kostel stál úhlopříčně uprostřed hlavního náměstí, je doložen na několika pohledech na město ze 17. a 18. století. - První zmínka o kapli sv. Jiří stojící na ostrově, na kterém bylo založeno město Uh. Hradiště, je uvedena v listině Přemysla Otakara II. z roku 1257. Ostrov i kaple náležely velehradskému klášteru, patronátní právo ke kapli zůstalo klášteru. Roku 1290 byla kaple rozšířena přístavbou menší kaple sv. Anny, postavené nákladem Bočka z Kunštátu a jeho manželky Gertrudy. Kostel byl vybudován z původní kaple po polovině 15. století. V roce 1510 byl rozšířen přístavbou kůru. Měl sedm oltářů -sv. Jiří a Nejsv. Trojice, Panny Marie, sv. Anny, sv. Kateřiny, Marie Magdaleny, sv. Petra a Pavla a sv. Barbory - a byly k němu přistavěny dvě kaple - sv. Jiří a sv. Kříže. Kostel se stal dominantou středověkého Hradiště, symbolem jeho hospodářského rozmachu i sebevědomí měšťanů. Při požáru v roce 1681 byl kostel téměř zničen a jeho obnova postupovala velmi pomalu. Teprve v roce 1721 byl obnoven presbytář se schody po obou stranách věže, na niž byla v roce 1722 upevněna báň s křížem, v roce 1723 byla postavena sanktusová věžička. Presbytář byl šestiboký. Po obou stranách lodi byly situovány boční kaple, vlevo rybářská kaple sv. Jiří, snad zbytek původní ostrovní kaple a vpravo Loretánská kaple postavená roku 1749. Kaple byla přistavěna kolmo ke stěně kostela a zakryta samostatnou valbovou střechou. Stěny kaple byly členěny svazkovými pilastry, které vybíhaly z postamentů zdobených slepou pravoúhlou výplní. Nad jednotlivými korintskými hlavicemi bylo přerušované trojdílné kladí. Po obnově byl kostel v roce 1740 znovu vysvěcen olomouckým biskupem Jakubem z Liechtensteinu. Obnova však nebyla provedena důkladně, za krátkou dobu byl kostel značně sešlý. Jako farní proto sloužil jen do roku 1778, kdy farnost převzal bývalý jezuitský chrám svatého Františka Xaverského. V témže roce bylo vnitřní vybavení Loretánské kaple přeneseno do boční kaple svaté Viktory při bývalém jezuitském kostele svatého Františka. Kostel sv. Jiří byl pak roku 1785 byl pro svůj špatný stav zbořen a jeho zdivo bylo použito k vydláždění ulic ve městě. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Uherské Hradiště.

Zdroj: encyklopedie.mesto-uh.cz