← kaple (Běhánky) kaplička (Bechyně) →
20615 kostel sv. Prokopa

ve vsi

Zdivo potřebuje natřít. - Jednoduchý filiální raně gotický kostel z 15. století stojí na návsi v blízkosti zámečku. V kostele se nacházejí gotické prvky, jako je lomený oblouk, žebrová klenba, paprskové lunety. Presbytář je trojboce uzavřený, hranolová věž s patrem byla přistavěna v roce 1693. V interiéru se nacházejí tři oltáře, na hlavním oltáři stojí barokní socha sv. Prokopa. Na vítězném oblouku je barokní socha sv. Petra. V kostele jsou také tři náhrobky z 18. a 19. století. V presbytáři stojí náhrobek Hubatiův z Kotnova, dále je zde náhrobek J. Jáchyma Schmiedgräbnera z Lustenegu a další desky. Kostel vyhořel poprvé roku 1616 a poté roku 1777. Roku 1789 byl zcela opraven, opět vyhořel roku 1911, poté byl znovu opraven. - Pozemek s kostelem patří církvi.