kostel Nejsvětější Trojice (Lnáře) →
20644 kaplička sv. Isidora a sv. Notburgy

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

v JV části vsi

velká

Kaplička byla stavbou obdélného půdorysu na mírně kónickém soklu, s prostou kordonovou a korunní římsou, vrcholící ozdobně profilovaným atikovým štítem se zvlněnými boky, zakončeným kamenným čučkem s železným křížkem. Uprostřed byly z obou stran mělké, půlkruhem zaklenuté niky, na jižní straně s obrazem sv. Isidora v klasickém zpodobnění oráče, který se modlí, zatímco koňské spřežení s pluhem za něj vede anděl. Po stranách výklenku byla písmem napodobujícím gotickou majuskuli vymalována zbožná prosba „Svatý Isidore, oroduj za nás“. Podobné řešení měla zřejmě i druhá strana kapličky s obrazem sv. Notburgy. - Kaplička stála vedle domu č.p. 89 proti rybníčku Jordánku pod klášterem u silnice do Kocelovic. Jedinečná byla svým stářím i zasvěcením, ačkoli v tomto případě nelze spolehlivě říci, zda ho měla již od počátků své existence. Doba ani okolnosti vzniku kapličky nejsou známy. Rovněž není známo, zda si po celou dobu udržela původní podobu nebo prošla nějakými výraznějšími přestavbami. Pravděpodobně však stála již na konci 17. století. Na obrazové mapě lnářského panství z roku 1698 je totiž v místě, které lze zhruba ztotožnit se skutečnou polohou kapličky, vyznačena omítnutá sloupková stavba se stříškou plnící funkci zástupného symbolu pro drobné zděné objekty sakrálního charakteru. Podobně i na panoramatickém prospektu Lnář od Johanna Josepha Dietzlera z roku 1725 je při úvozové cestě ze Lnář kolem kláštera pod Kalvárií, dnes Anínem (Annabergem), zaznamenána zděná stavbička s křížkem na vrcholu. Jako orientační bod byla zachycena i na vojenské mapě josefského mapování z 60. let 18. století, na níž je zaznamenána jako zděný objekt. Na počátku 19. století byl v bezprostředním sousedství kapličky postaven domek, dnešní č.p. 89. Postavil ho Jan Hausner z Blatné, který roku 1808 odkoupil od vrchnosti příslušný pozemek, o němž prameny uvádějí, že šlo o „bývalou vápennou pec při vsi Lnářích i s vůkol takové ležícím neužitečným vršíčkem neb kopcem pod kaplí pro 72 čtverečného sáhu vedle panského pole na Kalvárii nazvaného“. Na mapě Stabilního katastru z roku 1837 je kaplička zakreslena na pozemku cesty, která procházela kolem ní, z čehož lze usuzovat, že v té době nebyla chápána jako součást příslušenství domku č.p. 89. V klášterní kronice se uvádí, že roku 1896 kapličku renovoval akademický malíř Karel Vaněk z Prahy, jenž tehdy pobýval v klášteře a pracoval pro něj. Je kupříkladu autorem výmalby lodi a kněžiště kostela Nejsvětější Trojice, obrazu sv. Anny (Vyučování Panny Marie) na jednom z oltářů v severní boční lodi či obrazu Panny Marie Bolestné pro nástavec hlavního oltáře v hřbitovním kostele sv. Mikuláše. Převor Alois Majer mu zadal i přemalbu barokních lunetových obrazů na dolních chodbách konventu. S prací ale nebyl spokojen, nechal Vaňka dokončit toliko dva obrazy a posléze jej propustil ze služeb. Na obnovu kapličky tehdy přispěl 5 zlatými důchodní a patronátní komisař lnářského velkostatku Josef Rieger, menšími částkami pak další dobrodinci. Po dokončení oprav byla dne 18.10.1896, shodou okolností nebo možná i záměrně o svátku sv. Lukáše, patrona malířů, kaplička požehnána převorem Majerem, který v promluvě vyložil důvod jejího vzniku a význam. O čtyři roky později byla fotograficky zvěčněna kadovským farářem P. Janem Pavlem Hillem. - Zajímavý doklad úcty k sv. Isidorovi a Notburze ve Lnářích, v tomto kraji dosti ojedinělý, zanikl na počátku 30. let 20. století. Podle ústního sdělení se tak stalo asi roku 1932 nebo 1933, kdy byla kaplička z iniciativy majitelky přilehlého domu Marie Karlíkové, rozené Modrové, po dohodě s církevními úřady zbořena. Důvodem bylo, že kaplička měla být ve velmi špatném stavu a materiál, který z ní odpadával, ohrožoval okolo se pohybující lidi. - Později byl na jejím místě vybudován venkovní sklípek přilehlého domu. - Kaplička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1837. - Pozemek, na němž kaplička stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Jana Bochenková, CSc. z Mníšku pod Brdy).

Zdroj: Mgr. Vladimír Červenka