← kaple Panny Marie (Horní Dušnice) kaple sv. Antonína (Horní Dvory) →
20657 křížová cesta

Opravené (známka 99) dřevěné kapličky

křížová cesta
na vrchu Kobyla, u kaple Panny Marie

15 dřevěných kapliček

Mají nové měděné stříšky. - V roce 2007 prošla křížová cesta generální opravou. Rekonstrukci provedly dřevodílny Správy Krkonošského národního parku v Mladých Bukách. - Patnáct zastavení křížové cesty v podobě zasklených dřevěných skříněk na sloupcích je vybaveno obrázky, laserem vygravírovanými do dřevěných desek. Působením počasí i dřevokazného hmyzu ale skříňky i obrázky sešly, proto je pracovníci dřevodílen Správy Krkonošského národního parku v roce 2021 znovu opravili. Méně poškozené obrazové desky naimpregnovali, ty v horším stavu vyměnili. Kompletně byly vyměněny skříňky, po dosavadních zkušenostech konstruované tak, aby déle vydržely. Truhlář Jiří Nykl jejich korpusy vyrobil z dubového dřeva a Zdeněk Šorfa je opatřil měděnými stříškami. - Pozemek s kapličkami křížové cesty patří Správě Krkonošského národního parku. - Slavnostní posvěcení opravené křížové cesty se konalo v neděli dne 15.8.2021.

Zdroj: časopis Krkonoše 8/2021