← kostel sv. Petra a Pavla (Olomouc) kostel Všech svatých kláštera augustiniánů kanovníků (Olomouc) →
20691 kostel Svatých schodů

Ostatní (známka 10) zděné kostely

klášterní kostel
710504
1654–1848
1702
1799 - 1802 přestavěn
ulice Sokolská 587

Bývalý kostel Svatých schodů v Olomouci se nachází na rohu ulic Sokolská a Slovenská. - Jde o trojpodlažní budovu, která je kratší, dvouosou stranou obrácena do Sokolské ulice a delší, tříosou boční stranou do Slovenské ulice. Fasáda průčelí je střídmě zdobena triglyfy a vykrajovanými motivy, boční fasádu zvýrazňují dva pilastry. Obdobně je zdoben i trojboký závěr stavby, který jediný napovídá o původním účelu budovy. Interiér je přepatrován a pod dřívějším kněžištěm se nachází sklep. - Kostel začali v areálu svého kláštera na území původních Bělidel budovat františkánští mniši s představeným Khytribiliem v roce 1702. Svým názvem odkazoval na Svaté schody, po kterých musel vystoupat Ježíš k jeruzalémskému místodržícímu Pilátu Pontskému a které byly později přesunuty do Říma. Celkem měl tři schodiště, přičemž po prostředním, zvaným právě Svaté schody, stoupali věřící po kolenou do patra, kde byly umístěny svaté relikvie (malá část svatého Kříže a trn z Kristovy trnové koruny). - V roce 1785 byl františkánský klášter v rámci josefínských reforem zrušen, a i když jeho areál brzy převzali dominikáni, kostel Svatých schodů už zůstal odsvěcen. V letech 1799 – 1802 prošla jeho vysoká barokní budova přestavbou, kdy bylo především zbouráno ozdobné průčelí do dnešní ulice Sokolská. Sloužil poté jako učitelský ústav a po další adaptaci, kterou ve 20. letech 20. století provedl architekt K. Madlmayer, patřil akademickému spolku Žerotín. Název tohoto olomouckého pěveckého sboru byl dlouho v současném průčelí budovy, která ostatně dodnes slouží různým hudebním sdružením a školám. - Ačkoli kostel již neslouží svému původnímu účelu, je chráněn jako nemovitá kulturní památka.