← synagoga (Olomouc) fara (Olověná) →
20693 špitální kostel sv. Ducha

špitální kostel
v dnešní Denisově ulici

Tento kostel, původně špitál sv. Antonína, stával v dnešní Denisově ulici západně od kláštera klarisek, naproti jezuitskému kostelu. – Kostel byl zřejmě postaven kolem roku 1246 M. Pokorou, který kvůli povolení ke stavbě kostela navštívil papeže Innocence IV. V Římě. – První ověření zmínka o kostele pochází z roku 1253. Správcem špitálu byl biskup a kapitula, od roku 1401 pak městská rada. V roce 1461 byl špitální komplex přestavěn. V období švédské okupace byl kostel poničen a na náklady města roku 1650 opraven. – Příkaz ke zrušení kostela přišel v roce 1785. V následujících letech sloužil jako budova školy nebo tkalcovna. – Demolice byla provedena roku 1845 a o tři roky později byla na tomto místě postavena soudní budova s věznicí. Ta byla zrušena roku 1902 a v letech 1915 – 1916 nahrazena budovou zábavního podniku.

Zdroj: Barbora Kuřecová: Kostel sv. Blažeje a ostatní zbořené středověké kost