← kostel sv. Anny (Horní Pelhřimov) fara (Horní Pěna) →
20703 kostel sv. Jana Křtitele

ZSZ od kostela sv. Anny

Kostelík byl postaven roku 1723 chebským starostou Johannem Adamem z Horní Hraničné, jehož syn Andreas Lubert byl na Zelené hoře zavražděn. - Za vlády císaře Josefa II. byl kostelík roku 1786 uzavřen a musel být prodán v dražbě ve prospěch církevního fondu. Prodán pak v roce 1791 za 280 rakouských zlatých. - Kdy následovala demolice, není známo, na mapě Stabilního katastru z roku 1841 již zakreslen není. - Jeden oltář byl předán do kostela v Třebeni, druhý do farního kostela sv. Jana Křtitele v Chebu. - Stavební materiál z kostelíka pak převzal Michael Schmidt, který z něj postavil hostinec Šlingova mýť (Schlingelhau), který až do roku 1945 stával jako výletní restaurant v lese za Svatým Křížem, vpravo od silnice. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Cheb (poloha kostela v mapě je přibližná).

Zdroj: farnostcheb.cz