kaple (Krnov) →
20705 kostel sv. Jana a Pavla

v Kostelní ulici

Má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. - Kostel je jednolodní podélná stavba se sedlovou střechou, s hranolovou věží s jehlancovou střechou v ose průčelí stavby. Je ukončen trojbokým presbytářem, nad kterým je umístěn polygonální sanktusník dřevěné konstrukce s oplechováním. Hlavní vstup do kostela je vybudován pod věží, v ose stavby. Interiér je jednoduše a účelně zařízen. Na východní straně je vyvýšená dřevěná kruchta se vstupem ze schodiště, vyvedeným do průčelí kostela. Interiér je prosvětlen třemi okny s půlkruhovým zakončením ze severu, dvěma z jihu a dvěma okny prolomenými do presbytáře. Loď kostela je zaklenuta valenou dřevěnou klenbou, opatřenou štukovou omítkou. Presbytář s vyvýšenými stupni a bílou mramorovou dlažbou je vybaven obětním stolem, ambonem a svatostánkem v podélné ose kostela. Na čelní straně presbytáře je vyvedena obdélná dvoubarevná mozaika, znázorňující sv. Jana a Pavla. Z jižní strany přiléhá k presbytáři dvoupatrová sakristie. - V Krmelíně bylo započato se stavbou nového kostela v roce 1895. Následkem velkého požáru však musela být stavba přechodně přerušena. Kostel byl dostavěn až v roce 1900, kdy byl 1. července ke cti patronů svatých Jana a Pavla ostravským děkanem P. Špičkou slavnostně posvěcen. Ze staré krmelínské kapličky byl do nového kostela přenesen obraz sv. Jana a Pavla a malý zvonek. - V den osvobození Krmelína, dne 2.5.1945, byl kostel 14 granátovými zásahy skoro zničen, protože Němci si u něj vybudovali obrannou linii a stříleli i z kůru. Ruská armáda proto proti Němcům zahájila ostrou palbu a kostel byl těžce poškozen. Severní strana lodi i věž hrozily zřícením. - Po skončení 2. světové války bylo rozhodnuto, že se nejprve opraví zdivo, které hrozilo zřícením a následně se kostel prodlouží o 4 m, přistaví se presbytář, postaví se schodiště v jedné přístavbě a skladiště v druhé. Rovněž se rozhodlo o přistavění sakristie. V průběhu prací byla věž zvýšena o 4 m a byl vybudován sanktusník nad presbytářem pro malý zvonek. Díky obětavosti krmelínských farníků byl kostel opraven a v neděli dne 17.11.1946 znovu, včetně zvonů, posvěcen. - V roce 1972 byl kostel zvenčí nově omítnut, a na konci 70. let 20. století bylo započato s úpravou interiéru ve smyslu pokoncilní úpravy. Byly odstraněny oltáře, lavice, které byly zničeny červotočem. Také byla realizována nová elektromontáž po celém kostele, položena nová podlaha, z části mramorová, z části keramická, zhotoven ambon a sedadla. Na kůru bylo provedeno nové zábradlí. Do kostela bylo zavedeno elektrické vytápění. Na čelní stěně byla vytvořena mozaika sv. Jana a Pavla v nadživotní velikosti. Na začátku 21. století bylo provedeno statické zajištění kostela. V posledních letech probíhají opravy střešního pláště kostela. - Pozemek s kostelem patří církvi.