← kaple Panny Marie (Moravská Nová Ves) fara (Moravská Ostrava) →
20714 kostel sv. Jakuba Staršího

ve vsi

V rekonstrukci; má nový krov a střechu. Dozděn je štít nad průčelím. Zdivo má novou fasádu, mimo věž a přední štít je ještě v lešení. Okna jsou opravena. - Kostel je jednolodní obdélná stavba s půlkruhově zakončeným presbytářem, jenž byl vystavěn neorientovaně v ose sever - jih. Na východní straně kostela k němu přiléhá čtyřboká sakristie. V úrovni vstupního průčelí stojí hranolovitá věž. Presbytář i kostelní loď jsou zaklenuty valeně se sníženými čely. Parapet hudební kruchty nese pilířovité arkády. - Současný kostel byl postaven v roce 1773 na místě staršího gotického kostela stejného zasvěcení, který byl zbořen o tři roky dříve. Stavbu z větší části hradil majitel břeclavského panství Josef Václav z Lichtenštejna. Hlavní oltář Jakuba Staršího pochází z roku 1780. Roku 1785 byly pořízeny dva boční oltáře (Neposkvrněného početí Panny Marie s postranními sochami sv. Rozálie a sv. Barbory a oltář sv. Josefa se sochami sv. Vendelína a sv. Isidora jako patrony zemědělců). Na křtitelnici je umístěno sousoší křtu Páně a sv. Jana Křtitele, na kazatelně je zase vyobrazeno Desatero s andělem, který troubí k Poslednímu soudu. Kostel vysvětil brněnský biskup Vincenc Josef ze Schrattenbachu 2.5.1807. V roce 1894 byla pořízena křížová cesta. - Dne 24.6.2021 byla střecha kostela i s krovy téměř celá zničena tornádem, které se ve večerních až nočních hodinách obcí prohnalo. Střecha zůstala jen na věži, částečně nad presbytářem, a téměř všechna okna byla rozbita či poškozena. Kříž na věži se naklonil, ale nespadl. Na věžních hodinách, rovněž poničených silným větrem, zůstal čas 19:27, tedy čas, kdy tornádo v obci udeřilo nejvíce. V té době probíhající mše byla ukončena a všichni v kostele přítomní se postupně evakuovali. Nikomu se nic nestalo. - Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky. - Pozemek s kostelem patří církvi; ta zorganizovala v letech 2021 - 2023 opravu kostela.