← kaplička (Tourov) kaplička (Tourov) →
20721 kaple sv. Maří Magdalény

asi počátkem 60. let 20. století
součást statku č.p. 1

Mešní kaple byla součástí tvrze, k níž patřil statek; kaple byla přistavěna k budově špýcharu. - Kaple je poprvé zmiňována v září 1788 v souvislosti s vyhlášením veřejné dražby na statek Horosedly. Asi v roce 1924 tvrz se statkem koupila rodina Tomáškova. Někdy mezi roky 1938 a 1951 přišla kaple o krovy a střechu (na leteckém snímku z 1.7.1938 byla ještě normálně zastřešena, na leteckém snímku z 19.9.1951 už z kaple zůstávalo jen obvodové zdivo beze střechy sahající do původní výše). Podle místního historika Jana Tomana byla část zařízení před odstraněním krovů a střechy kaple převezena do Zalužan. Když byla rodina Tomášků ze svého statku v roce 1957 vystěhována a objekt zabral státní statek, obvodové zdivo kaple ještě stálo, zbořeno bylo asi počátkem 60. let 20. století. - Nynější obnovené poutní bohoslužby se konají u výklenkové kapličky jižně od vsi u silnice do Boješic. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1830. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Zdeněk Tomášek z Příbrami).

Zdroj: František Růžička: Mirovice na prahu století