kaplička sv. Prokopa (Hostim) →

SZ od vsi, v lese

osmiboká

Má novou střechu. Bez dveří, zařízená. - Kaple má osmiúhelníkový půdorys. V rozích jsou umístěny sochy svatých evangelistů: sv. Lukáše, sv. Marka, sv. Matouše a sv. Jana Evangelisty. V mezilehlých kapličkách jsou sousoší sv. Cyrila a Metoděje a ústřední sousoší sv. Anny s dítětem. - Kaple byla údajně stavěna zároveň s poutním kostelem ve Křtinách. Má se za to, že na jejím místě bývalo překladiště cihel. Cihly na stavbu kostela se údajně vozily z cihelny v Tvarožné a v lese nad Hostěnicemi se překládaly. Po dokončení stavby kostela byla ze zbylých cihel postavena kaple. - Důvod zasvěcení sv. Anně je údajně následující: kdysi sužoval hostěnické obyvatele mor. Umírali po desítkách. Všichni se modlili k Bohu a všem svatým. Na svatou Annu (26. července), začala nemoc ustupovat a obec byla z nejhoršího venku. Od té doby se svatá Anna stala patronkou Hostěnic a vděční obyvatelé se každoročně v tento den scházejí u kaple k bohoslužbě. - V roce 1947 byla kaple kompletně rekonstruována a ozdobena sochami svatých od sochaře Metoděje Kocourka z Pozořic. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří Vojenským lesům a statkům ČR, s.p.

Zdroj: krasnecesko.cz