← kaple (Veveří) kaple sv. Jeronýma (Veveří) →
2076 kaple Panny Marie Utěšitelky

Opravené (známka 99, známka původního objektu: 501) dřevěné kaple

poutní kaple
SSV od vsi, v lese nad studánkou

středně velká, s věžičkou

Má novou šindelovou střechu. Prázdná, uvnitř chybí strop. - Na tomto místě postupně stálo několik kaplí, předposlední pocházela z roku 1906, kdy byl majitelem sovineckého panství vyčištěn někdejší „svatý“ pramen se zázračnou vodou a nad ním vystavěna nová dřevěná kaple. Do roku 1946 udržovala kapli rodina Schwarzerova. Ještě po 2. světové válce ke kapli chodila procesí, po roce 1948 kaple postupně zcela zchátrala. V létě 2007 byla kaple zbořena a na témže místě byla v roce 2008 postavena její replika. Opravena byla i 8 m hluboká studna pod kaplí s údajně zázračnou vodou. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p., obnovu kaple zorganizoval v roce 2008 Český svaz ochránců přírody z Ryžoviště. V roce 2023 zorganizovaly Lesy ČR pořízení nové šindelové střechy.

• Miloslav Horník napsal 02.03.2017 20:37

Odkaz na článek Kaple v lese – Rýžoviště (mariánský obraz): http://www.staresovinecko.nafoceno.cz/Ryzoviste.html#Kaple%20v%20lese