kostel Nejsvětější Trojice a sv. Václava (Nové Sedlo) →

Opravené (známka 0) ostatní

Z od vsi

Hřbitov je udržovaný, náhrobky jsou postavené. Ohradní zeď je z větší části rozpadlá. - Židovský hřbitov leží v remízku cca 300 m západně od středu obce, při potoce tekoucím do vsi. - Nejstarší archivní záznam o pobytu židů v Novém Sedlišti pochází z roku 1690. V té době byl zřejmě založen i hřbitov, neboť nejstarší čitelný náhrobek je datován 1697. Dochovalo se téměř 250 náhrobků či jejich zbytků. - Plocha hřbitova byla nejméně jednou rozšířena. Nejstarší část leží v dolní části svahu přibližně uprostřed hřbitova. Nejmladší epitafy pocházejí z 1. světové války. - Více než půl století nebyl udržován a mnohé náhrobní kameny byly zcizeny nebo poničeny. - V letech 2005 - 2006 zde proběhla rekonstrukce. - Pozemek se hřbitovem patří Federaci židovských obcí v České republice.