← kaple sv. Františka Xaverského (Muzlov) kaple sv. Anny (Pelhřimov) →
2079 kaple sv. Anny

Polozřícené (známka 445) zděné velké kaple

v Z části vsi

hranolová, s částečně představěnou věží

Obdélná loď i věž bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 6 x 12,5 m) do původní výše (cca 5 m, věž cca 10 m). Omítka zčásti poškozena. po obvodu kaple jsou výklenky pro obrazy křížové cesty. Bez oken a dveří. Uvnitř trosky krovů a stropu, je propadlý strop krypty. Odstraněna část křovin z okolí kaple. – Kaple v historizujícím stylu byla určena k uložení ostatků majitele pěti okolních břidlicových dolů. K vybavení patřily varhany, lavice, oltář, zábradlí, stěny byly vyzdobeny malbou. - Ještě roku 1968 byla kaple plně funkční; poté poničena brigádníky z Ostravy (rozbili okna, vyrazili dveře, vyrabovali kryptu). - Pozemek s kaplí patří církvi. - Ves Pastviny (Hutov) byla zcela zbořena.