← kostel sv. Erharda (Tatrovice) kaple Panny Marie Lourdské (Tatry) →
2080 kostel sv. Šimona a Judy

(asi konec 13. století), 1792
ve vsi

Plechová střecha lodi a přístavku orezlá. Omítka silně poškozena. Věž má nová okna, loď má okna opravená. - Dřevěný kostel sv. Šimona a Judy byl ve vsi postaven snad již koncem 13. století. V letech 1576 a 1616 je kostel uváděn jako farní. Těchanovská fara náležela k úsovskému děkanátu. Během třicetileté války fara zanikla a již nebyla obnovena. Roku 1624 byl Těchanov přifařen k Jiříkovu. V roce 1672 byl původní dřevěný kostel zničen, zřejmě požárem. Nový kamenný kostel byl postaven teprve roku 1792 podle projektu Jindřicha Hauckeho z roku 1787, podle německého pramene však na jiném místě ve vsi. V kostelní věži býval zavěšen zvon ulitý roku 1849 Leopoldem Františkem Stankým z Olomouce. Na zvonu byla vyobrazena Nejsvětější Trojice. - Kostel má jednu loď obdélného tvaru s odsazeným kněžištěm, k němuž na jižní straně přiléhá čtyřboká sakristie. V severním průčelí stojí hranolová věž se seseknutými nárožími a bočními schodišti. Ve věži visel zvon s reliéfem sv. Trojice od Leopolda Františka Stankeho z Olomouce (1849). Hlavní oltář je dřevěný, bohatě vyřezávaný; společně s bočními oltáři a kazatelnou je vyzdoben bílou a zlatou barvou. - Pozemek s kostelem patří firmě Zenmex Olomouc, s.r.o. z Olomouce.