← kostel sv. Bartoloměje (Nové Město) kostel sv. Kateřiny Alexandrijské (Nové Město) →
20824 kostel sv. Jana Evangelisty

mezi ulicemi Sokolská a Kateřinská

Románský kostel byl postaven před rokem 1183 Alžbětou Uherskou na památku vítězství jejího manžela Bedřicha nad Soběslavem II. na tomto místě v bitvě roku 1179, kterou zvrátil výsledek předchozí bitvy u Loděnice. Za husitských válek byl kostel pobořen a během třicetileté války úplně zanikl. Pozůstatky kostela byly odkryty při archeologických pracích v letech 1929 a 1982. - Stavba orientovaná z východu na západ měla obdélnou loď s polokruhovou apsidou na východě, na západní průčelí byla přisazena čtyřboká věž. V jižní zdi byl prolomen portál, který vedl do plochostropé lodi, zaklenuté v západní části dvěma poli křížové klenby. Střední sloupek pod klenbou nesl tribunu. Základy lodi i věže byly provázané, zdi na nich byly silné 1,7 - 2 m. Kostel měl na délku cca 10 metrů a na šířku cca 7 metrů. V bezprostřední blízkosti kostela nebyly při archeologických pracích zjištěny žádné středověké pohřby. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1687) patří spolku "Československá obec legionářská", druhý (pozemková parcela č. 1689) patří spolku "Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně".