← obřadní síň na židovském hřbitově (Žamberk) kostel sv. Bartoloměje (Žandov) →

Opravené (známka 0) ostatní

na Z okraji města

Náhrobní kameny jsou postaveny. Ohradní zeď je opravena. udržován. - Hřbitov zchátral po 2. světové válce. Od 90. let 20 století byly postupně postaveny náhrobní kameny a opravena ohradní zeď. - Židovský hřbitov byl pravděpodobně založen v 1. polovině 17. století. Byl situován mimo město a později byl několikrát rozšiřován. - Na ploše hřbitova je dochováno přibližně 30 náhrobních kamenů, z nichž nejstarší je z roku 1731. Kamenné stély náhrobků mají bohatou symboliku charakteristickou pro východočeský region. - V letech 1931 – 1932 nechal továrník Josef Nettl postavit novou obřadní síň, ve které je od roku 2016 umístěna stálá expozice o životě židovské komunity v Žamberku. - Za 2. světové války většina Židů ze Žamberka a okolí zahynula v nacistických vyhlazovacích záborech. - Po válce hřbitov značně chátral a jeho postupná obnova začala až počátkem 90. let, kdy byla opravena obřadní síň, ohradní zeď a byly postaveny povalené náhrobky, které jsou od roku 2012 postupně restaurovány. – Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci v Praze.

Zdroj: informační tabule u objektu