← kaple (Výškovice) kaplička (Výškovice) →
20890 kaple Nanebevzetí Panny Marie

v Husarově ulici

Zavřená, zařízená. - Na začátku 19. století patřily Výškovice farností k sousední Staré Bělé, avšak docházková vzdálenost k tamnímu kostelu byla poměrně značná. Proto si výškovičtí vybudovali v roce 1807 svoji kapli, pravděpodobně i se zvonicí. Kaple stála v dnešní Husarově ulici (na souřadnicích 49.785186, 18.218197) a byla zasvěcena sv. Janu Nepomuckému. - Pamětní kniha v roce 1923 uvádí: „Kaple sv. Jana Nepomuckého byla vystavěna roku 1807. Roku 1891 musela však býti zbořena, jelikož počala praskati a nastala obava, že se zboří.“ - Již roku 1892 byla postavena cca 31 m severně od místa původní kaple, nová, podstatně větší kaple, zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie. - Pozemek s kaplí patří městu Ostrava.

Zdroj: Mgr. Petr Lexa Přendík, Úřad městského obvodu Ostrava-Jih