starý židovský hřbitov (Jevíčko) →
20908 kostel sv. Bartoloměje

hřbitovní kostel
přelom 13. a 14. století
ZSZ od města, na hřbitově

se sanktusníkem

Malebný kostelík s malým hřbitovem stojí osamocený na mírném svahu pod lesem asi 1 km severozápadně od města Jevíčka. Dostanete se k němu po silnici z Jevíčka směrem na Svitavy. Projedete pod mostem nedokončené Hitlerovy dálnice a asi po 300 metrech odbočíte vpravo. Autem se dá dojet až přímo ke kostelíku, u něhož je i malý rybník. - Malý gotický hřbitovní kostel byl založen někdy na přelomu 13. a 14. století. Na hřbitově u kostelíka pochovávají nedaleké obce Bělá, Zadní Arnoštov a Víska. Pravděpodobně po roce 1600 byla na kostele vybudována malá věžička. Okolo roku 1670 byl zhotoven a do kostelíka umístěn raně barokní sloupový portálový oltář s obrazem Umučení sv. Bartoloměje. Z roku 1763 má pocházet zpráva, že poblíž žili poustevníci. Poslední z nich byl Anton Giessel, který žil v 19. století a jeho hrob je hned u zdi kostelíka. Roku 1896 měly být pořízeny varhany z kostela sv. Michala v Olomouci. Varhany byly postaveny dole, protože na kůr se nevešly a kůr byl později zrušen. Roku 1906 proběhla velká oprava kostela, při které byl zrušen boční oltář Nejsvětější Trojice a zůstal pouze hlavní oltář svatého Bartoloměje. Dne 15.6.1936 kostel vyhořel zřejmě po zásahu blesku a přitom byly zničeny i zvony. Kostel byl opraven pod vedením Ing. Karla Mackerleho a 30.8.1936 se zde konala pouť. - Dne 25.9.1936 byl kostel se dvěma novými zvony znovu vysvěcen olomouckým generálním vikářem P. Dr. Janem Martinů. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: hrady.cz