← kostel sv. Kříže (Starý Plzenec) kostel sv. Vavřince (Starý Plzenec) →

na SZ okraji vsi, u silnice na Nový Poddvorov

Kaple byla omítaná cihlová stavba obdélného půdorysu se soklem. Průčelí bylo prolomeno segmetově zaklenutým vchodem s dřevěnými dvířky, v horní polovině s dřevěnou mřížkou. Vchod byl přístupný jedním stupněm cihelných schodů. Po stranách vstupu byly pilastry s římsovou hlavicí. Průběžná korunní římsa nesla sedlovou střechu. - Kaple byla postavena v roce 1860. Dle zachyceného vyprávění stařenky "kterási Vlčková šla tudy z Remízů s dítětem na zádech, zvedlo ji povětří a zatočilo s ní, dopadla na zem i s dítětem bez úrazu a na tom místě dala rodina postavit kapličku". - Byla nazývána také Vlčkova kaple či Směřičkova kaple. - Kaple byla zbořena v roce 1969 kvůli plánované, ale kvůli nastupující normalizaci neuskutečněné výstavbě kostela na tomto místě (stavba kostela nedostala stavební povolení). Parcela, na níž měl být kostel postaven, byla v 70. letech zastavěna obytným domem, takže pro nový kostel, postavený v letech 1991 - 1994, musel být zvolen náhradní pozemek asi 200 m ZJZ směrem. Socha z kaple je nyní umístěna v kostele. - Kaple stála u silnice u domu č.p. 140 vedle Piškulova sklepa. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Starý Poddvorov.