← synagoga (Telice) židovský hřbitov (Telice) →
20970 kostel sv. Jana Křtitele

původní přelom 13. a 14. století, současný 1726 – 1734
ve vsi

Na místě současného kostela stával románsko-gotický chrám zřejmě z přelomu 13. a 14. století, z něhož se dochovala věž. Nový barokní kostel byl postaven v letech 1726 - 1734, loď má tvar latinského kříže, presbytář je půlkruhový. V chrámu se nacházejí tři oltáře z 1. poloviny 18. Století. Boční jsou zasvěceny sv. Kříži a sv. Antonínu Paduánskému, hlavní sv. Janu Křtiteli. Cihlová valená krypta má tvar L, jsou zde tři dřevěné malované rakve. Náhrobní vstupní kámen měl kdysi nápis, byl sešlapaný a v roce 1995 byl proto překryt mramorovou dlažbou. V kostele je renesanční kamenná křtitelnice později natřená mramorováním, které bylo sejmuto. Varhany jsou z 18. století, původně z rajhradského kláštera. V mobiliáři kostela se nachází renesanční stříbrný, zlacený kalich a ciborium z let 1696 a 1734. Celý kostel byl v 19. století vymalován výjevy ze života Ježíše Krista a doplněn dřevořezbami na sloupech. v závěru 2. světové války na jaře 1945 byl kostel poškozen při bojích; následně byl opraven. - Pozemek s kostelem patří církvi.