← kaple (Troskotovice) kaplička (Troskotovice) →
20977 kostel Nanebevzetí Panny Marie

poprvé zmíněn 1384
v JV části vsi

Mimo věž má novou střechu. Po celém obvodu má osekanou omítku do výše 0,5 - 2 m. - První písemná zmínka o kostele pochází z roku 1384. Na místě původního chrámu byl v letech 1746 - 1758 vystavěn nový jednolodní barokní kostel s věží a půlkruhovým závěrem kněžiště. Vysvěcen byl v roce 1779 brněnským biskupem Matyášem Františkem Chorinským z Ledské. Při požáru byla na konci 18. století zničena věž, nahrazena byla současnou, která byla vybudována v roce 1796. - V kostele se nachází celkem pět oltářů s obrazy od Josefa Stubenbecka na hlavním oltáři a od Josefa Sterna na vedlejších oltářích. Věžní hodiny byly pořízeny roku 1853. Kostel byl zčásti poškozen při bojích na konci 2. světové války, po skončení války byl opraven. - Kolem kostela je hřbitov, ohrazený zdí. - Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky. - Pozemek s kostelem patří církvi.