← klášter minoritů (Opava) kostel sv. Hedviky (Opava) →
21040 klášterní kostel sv. Ducha

klášterní kostel
80. léta 13. století
v Masarykově ulici

Dominantou východní části centra Opavy je bezesporu barokní chrám sv. Ducha s přilehlými budovami bývalého kláštera minoritů. - Z původního kostela zůstala zachována pouze severní štíhlá věž. Na kostel přiléhají barokní budovy bývalého komplexu minoritského kláštera, který byl založen patrně již kolem roku 1238. Z této doby se zachoval gotický kapitulní sál a zimní refektář s freskami z 18. století. - Obvodové zdivo cihlové lodi kostela pochází dle stavebního průzkumu z 80. let 13. století, uvádí se často rok 1289. Z pozdější doby, ze 30. let 14. století, pocházejí polygonálně uzavřený presbytář a štíhlá severní věž. Gotické fresky v boční kapli pocházejí z roku 1335. - Opavský kníže Mikuláš I. dovolil kolem roku 1300 postavit minoritům svůj klášter vedle svého domu. Fundátory kláštera byli Tvorkovští z Kravař, kteří měli nedaleko svůj dům. Krypty kostela sloužily jako hrobky opavských Přemyslovců. - Od 16. století se stal klášter místem konání zemských sněmů. Za náboženských bouří v letech 1602 – 1604 byl klášter vypleněn. V roce 1689 vyhořel. Kostel byl opraven v roce 1724 a ve 30. letech 18. století. Znovu vyhořel klášter i s kostelem roku 1741. Obnoven byl až roku 1756. Právě z této doby pochází přestavba původního, patrně gotického, dvojlodí na barokní jednolodní zaklenutý chrám s monumentálním, kulisovitě zvlněným průčelím a řadou bočních kaplí. - Od roku 1735 probíhá společně s rekonstrukcí a obnovou starších částí i výstavba nové barokní části konventu vysunuté směrem do ulice. Výstavba byla ukončena roku 1758. - V roce 1784 se kostel sv. Ducha stal kostelem farním. V letech 1809 - 1846 byla v hlavním traktu kláštera nemocnice, později zemský soud, úřady a také škola. V jižním křídle byla roku 1854 vybudována knihovna. - Kostel s klášterem byly vážně poškozeny v roce 1945 během osvobozovacích bojů. - Pozemek s kostelem patří církvi (Konventu minoritů v Opavě).

Zdroj: hrady.cz