← kaple (Vřesovice) zvonice (Vřesovice) →
21055 kostel sv. Petra a Pavla

poprvé zmíněn 1417
na JV okraji vsi

Mimo sanktusník má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. - První písemná zmínka o Vřesovicích (původně Břesovicích), je stejně stará, jako letopočet založení Kláštera Hradisko u Olomouce, tedy rok 1078. Tehdy byly Vřesovice klášteru darovány. Předpokládá se, že církev zde postavila kostel velice brzy. První písemná zmínka o kostele je však až z roku 1417. Původní kostel stál na stejném místě jako teď, na kopci nad jihovýchodním koncem historické zástavby návsi. Jeho pozdně gotické kněžiště s klenbou vladislavské gotiky stavebně odpovídá přelomu 15. a 16. století. Traduje se, že autorem je sám mistr Matěj Rejsek z Prostějova. Dnešní trojlodní podoba kostela pochází ze 17. století, kostel byl po úpravách vysvěcen dne 5.10.1687. Kostel byl poškozen při bojích v závěru 2. světové války; po skončení války byl opraven. - Pozemek s kostelem patří církvi.