← kostel Narození Panny Marie (Mory) kaplička (Mořina) →
21065 kostel sv. Martina

u zámku

Samostatně stojící centrální stavba členitého půdorysu, jejíž jádro tvoří hmota vlastního kostela na čtvercové základně s konkávně vybranými rohy. K ní je na přední vstupní straně přičleněna otevřená předsíň tvořená půlkruhovými arkádovými oblouky na pilířích, zakončená kamennou balustrádou se sochami. Na ostatních třech stranách kostel obklopuje v patře terasa přístupná vnějším schodištěm na zadní straně kostela. Rovněž terasa je ohraničena balustrádou se sochami světců. Na balustrádě předsíně jsou zleva tři sochy světců řádu paulánů a sv. Luitgardy, na balustrádě terasy socha sv. archanděla Rafaela, socha anděla Strážce, sv. Jana Křtitele, sv. Václava, sv. Karla Boromejského, sv. Šebestiána, sv. Klimenta, sv. Augustina, sv. Wolfganga, sv. Ondřeje, sv. Kateřiny, sv. Jakuba, archanděla Michaela, archanděla Gabriela. Dvě sochy andílků chybí. Na severovýchodní straně je terasa nesena arkádou z půlkruhových oblouků na pilířích, boční stěny jsou plné a vymezují boční kaple s půlkruhovým závěrem. Kaple mají po jednom oválném okně. Střecha je stanová s vybráním na nárožích, krytá plechem (dříve břidlice), s oktogonální zvonicovou věžičkou ve vrcholu. Věžička má v každé stěně malé oválné okénko a je zastřešena stupňovitou jehlancovou stříškou zakončenou makovicí a křížem. Fasády jsou členěny pilastry s iónskými hlavicemi, nesoucími kladí a profilovanou korunní římsu, v každé stěně je po jedné okenní ose. Okna mají půlkruhové zaklenutí a profilované šambrány. V průčelní stěně je vstup s kamenným ostěním s ušima a bohatě profilovaným nadpražím tvaru roztrženého frontou s volutami, mezi nimi je kartuš s nápisem: „ ECCLESIA / S. MARTYRI EPISCOPI / FF. MINORUM ORDINIS S. FRANCISCI DE PAVLA / AB / EMINENTISSIMO ET CELSISSIMO PRINCIPE DDWOLFGANGO / E TITVLI S. MARCELLI PRAESBITERO CARDINALE DE / SCHRATENBEACH EPISCOPO OLOMUCENO CONSECRATA / ANNO DN MDCCXXVIII DIE XIII JVNII.“ Podlaha je z mramoru, dlažba šachovnicově kladená. Krov nad kopulí je dřevěný, po požáru ve 2. polovině 20. století nově vystavěný, se svorníkovými spoji a kleštinami. Interiér je bohatě zdobený štukami, nástěnnými malbami a plastikami. - V letech 1703 - 1728, kdy místní zámek patřil řádu paulánů, zde byla postavena kaple sv. Martina. Poprvé byla kaple posvěcena v roce 1709, pamětní nápis v kartuši nad portálem udává, že kardinál V. H. Schrattenbach kapli posvětil dne 13.6.1728 ke cti sv. Františka z Pauly. Po zrušení vranovského paulánského kláštera měla být mořická kaple zbořena; na žádost obce zůstala zachována a přičleněna jako filiální kostel do sousedních Nezamyslic. Někdy ve 2. polovině 20. století kostel vyhořel a přišel o krov a střechu; následně byl opraven. - Pozemek s kostelem patří obci Mořice.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz