← kaplička Nejsvětější Trojice (Ohnišťovice) kaple Nejsvětější Trojice (Okna) →
21066 kostel sv. Václava

v SZ části vsi

novorománský

První zmínka o farnosti v Ohrozimi je známa z roku 1350, není však známa původní podobu kostela. Jisté je, že do roku 1853 stál za vesnicí kostel se hřbitovem. Byl postavený z kamene a cihel, měl věž. Hřbitov byl roku 1851 posunut před budovu kostela. Přestavba kostela v novorománském slohu proběhla v letech 1853 - 1855. Na oltáři je obraz sv. Václava z roku 1858 a ostatky sv. Jana Sarkandra. Ve 40 m vysoké věži visí tři zvony z roku 1987. - Největší pohromu zažil zdejší kostel v roce 1929, kdy větrná smršť shodila krov věže na střechu chrámové lodi. Obnova zastřešení kostela trvala do podzimu roku 1930. Poslední opravy svatostánku proběhly v letech 1997 - 2004. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: hrady.cz