← kaple Andělů strážných (Prostřední Žleb) kaple sv. Václava (Protivec) →
21068 bývalá kaple sv. Huberta

ZJZ od vsi, v areálu Oborského dvora

Má novou střechu. Omítka je mírně poškozená. Okna jsou zčásti zazděná. Interiér je zpustošen. - Lovecký zámek v katastru Protivanova vznikl někdy před rokem 1671 v návaznosti na tamní oboru, která byla založena pro chov zvěře někdy ve 2. polovině 16. století. Písemně je zámek doložen až v tzv. "soupisu komínů" boskovického panství z roku 1671 za Jana Bohuše Morkovského ze Zástřizel. V roce 1672 je v oboře doložena i kaple sv. Huberta. Dvůr u zámku vznikl ale až později a to v 1. polovině 18. století, kdy boskovické panství, jehož součásti byl zámek i dvůr, náleželo Valtru Xaverovi z Ditrichštejna, a po jeho smrti jeho synům Karlovi a Leopoldovi Ditrichštejnům. Zámek se tehdy nazýval Hiršperk. Boskovickému velkostatku patřil dvůr se zámkem až do roku 1948, kdy přešel do majetku státu a byl využíván různými zemědělskými organizacemi. Na počátku 90. let 20. století byl restituován. V současné době se rekonstruuje. Zámek byl postaven nad rybníkem jako samostatná budova bez dvora. Byla to jednopatrová budova krytá valbovou střechou. Východní průčelí obrácené k rybníku bylo zdobeno dřevěnými pavlačemi a jeho součásti byla i kaple sv. Huberta. Dodnes se ze zámku dochovala snad jenom jeho jižní část, severní část ustoupila hospodářským budovám. - Pozemek s kaplí patří firmě Steelpark, s.r.o. z Jičína.

Zdroj: hrady.cz