← kaple sv. Isidora (Křenov) kaplička (Křenovice) →

nad pramenem

Má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. V oknech jsou jen mříže. Zavřená, zařízená. - Kaple byla postavena při údajně léčivém prameni. Ještě kolem roku 1990 byl pramen umístěn za kaplí, asi 30 m od jeho stávajícího vyústění. V době dobrovolného „správcovství“ Oldřicha Svačiny, tento přesunul potrubím vývod původního pramene asi o 30 m níž pod kapli. - Plány na využití silného pramene pro Křenovice, příp. Kojetín ještě z dřívější doby, nebyly realizovány. Voda měla vysokou kvalitu a mimo občerstvení rolníkům, jejich pomocníkům a příležitostným návštěvníkům, se používala na ředění slivovice. Z prohlubně za pramenem brávali vodu hasiči a sezónně družstevníci. Nyní je mírně železitý pramen civilizačně znehodnocován dusičnany a do slivovice se již nehodí. - Jedenkrát ročně se u kaple dle tradice v období svátku sv. Anny (26.7.) koná pobožnost nebo mše svatá, dle propozic místního duchovního správce P. Pavla Ryšavého. - Kaple byla postavena v roce 1832 na poděkování za konec cholerové epidemie, která se na Kojetínsku lavinovitě rozšířila po záplavách v roce 1830. Pramen na křenovském obecním pastvisku byl „chráněn vojskem před užíváním. Děvče šestnáctileté, stižené cholerou, žádalo vody odtamtud. Bráněno jí v tom, konečně voda potají zaopatřena a průjem po ní ustal." Mělo se tak stát právě o svátku sv. Anny. Rychle se to rozkřiklo, prý „až z Brna dojížděli, chtěli kupovati. Postavena obcí kaplička. Voda proslavena a používána při průjmech k zastavení." Původní obraz sv. Anny v kapličce velmi trpěl vlhkem, proto byl „objednán od firmy Insam a Reinoth v Gródenu stejně velký dřevěný reliéf s obrazem sv. Anny s dítkem P. Marií, který umístěn právě v tom výklenku ve zdi, kde obraz dřívější byl pověšen. Obraz v roce 1912 v tichosti posvěcen, jelikož darovatelka Anna Benešová (z č. 56) si nepřála žádné okázalejší slavnosti." V roce 1974 bouře vyvrátila jednu z lip u kaple, která rozbila její střechu a silně poškodila zdivo. Na opravu čekala kaple do podzimu 1976, kdy byla zvětšena a postavena od základů znovu. Zničený reliéf sv. Anny nahradil obraz neznámého malíře. Opravu kaple, v podstatě šlo o výstavbu nové kaple na nových, zvětšených základech, zabezpečovala především paní Marie Bradová s manželem Aloisem Bradou. Dřevěné obložení provedl místní stolař p. Váňa Josef. Plechovou střechu z hliníkových šablon, které zbyly po výměně šifrové krytiny kostela (1964) ukradli vandalové na podzim 1999, novou dostala kaple dne 10.12.1999. Střecha vydržela jen do června 2002, kdy byla krytina opět poškozena. Dnes je kaple kryta bonnským šindelem. - Kamenný kříž u kaple dala postavit vdova Františka Gremlicová z čp. 102 na přání svého nemocného jediného syna Petra (+1910). Je ozdoben reliéfem Matky Boží Křtinské. Na podstavci má nápisy: „Kdo nebéře na sebe kříže svého a nenásleduje mne, není mne hoden. Matouš 10, 38“ / Ke cti a chvále Boží věnovala rodina Gremlicova 1911." Byl postaven na místě původního dřevěného kříže s plechovým tělem Krista. Nový kříž zhotovil sochař František Smýkal z Kojetína. Slavnostní svěcení provedl místní pan farář Vincenc Lázeňský s vrchoslavickým panem farářem P. Františkem Halou dne 30.7.1911. Slavnost začala ve 14:30 v místním kostele, odtud se šlo s korouhvemi a družičkami průvodem na "Koráby". Na místě proběhlo vlastní svěcení, uctění kříže od shromážděného lidu za zvuků několika písní, např. "Tisíckrát buď pozdravený... svatý kříži" s doprovodem hudby Štefanovy kapely a slavnostní kázání o sv. kříži vrchoslavským panem farářem. Shromáždění se pak seřadilo v průvodu a s písní "Máti páně" nastoupilo zpáteční cestu do kostela. Zde následovalo Te Deum a sv. požehnání. Po slavnosti byly rozdávány pamětní obrázky panem farářem a kostelníkem Janem Horákem. Kříž byl opraven pozlacovačem Urbanem z Kroměříže v roce 1938. - Pozemek s kaplí patří obci Křenovice.

Zdroj: krenovice.net