zvonička (Jetřichov) →

Zaniklé (známka 600) dřevěné kaple

JV od vsi, v lese

Čerpací stanice byla postavena v rámci stavby skupinového vodovodu „Císařská studánka“ v letech 1946 – 1951 na místě vývěru vody, kde od nepaměti při studánce stála kaple. Přízvisko „Císařská“ místo získalo z dob, kdy zde stála panská hospoda s budovou lázní, které byly na počest tehdejšího Jeho Veličenstva císaře Františka II. (1792 – 1835) nazvány Císařské. – Vlastní lázně byly vybaveny dřevěnými vanami, kde se za malý poplatek mohli lidé vykoupat. Tak tomu bylo až do roku 1894, kdy byly budovy pro sešlost strženy. Zůstala zde studánka s jezírkem a s kaplí. - Na místě kaple, která byla rozebrána, byla Vodovodním svazem Císařská studánka postavena budova hlavní čerpací stanice budoucího skupinového vodovodu. - Kaple byla šestiboká s prohnutou jehlancovou střechou a sanktusníkem. Před vstupem měla sedlovou stříšku podepřenou zepředu dřevěnými sloupky. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1840. Zbořena byla někdy mezi roky 1946 a 1953 kvůli stavbě budovy vodárny. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 383/5) je v soukromém vlastnictví (Dominika Janečková z Kvasin a Daniel Klíma z Kvasin), druhý (stavební parcela č. 70) patří spolku Vodovodní svaz Císařská studánka.

Zdroj: informační tabule u objektu