na návsi

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. - Jednoduchá stavba typu zvonice. Prostá hranolová hmota kaple je postavena na čtvercovém půdorysu. V ose hlavního jižního průčelí je prolomen vysoký segmentový vstup bez další výzdoby, uzavřený mřížovými dveřmi. Boční stěny i stěna závěru hladké, nečleněné, bez otvorů, bez ukončení podstřešní římsou. Kapli kryjí náběhy jehlancové střechy kryté prejzy, z jejichž středu vyrůstá hranolová zvonice otevřená valenými prostupy, ve kterých je zavěšen zvon datovaný 1847. Kolem reliéfního erbu zvonu je opis "Johann Ant. Perner in Budweis", ve vrcholu reliéfní rostlinný ornament, mohutná zvonová stolice. Zvonici ukončuje jehlancová střecha krytá prejzy, ve vrcholu drobný jetelový kříž. Interiér mírně obdélný a kónický, vysoký rovný strop napojený vysokým fabionem, ve středu stropu proražen otvor do zvonice. Stěny bez členění, otvorů a výklenků. Podlaha. je betonová. - Písemné doklady o vzniku kaple nebyly nalezeny, podle literatury byla postavena v roce 1792. - Současná kaple je rekonstrukcí původní. - Kaple je památkově chráněna od 3.5.1958. - Pozemek s kaplí patří obci Olšovice.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz