← kostel sv. Jiří (České Zlatníky) kaple (České Žleby) →

Zaniklé (známka 600) zděné fary

fara
asi červen 1965
JJZ od kostela

V roce 1963 se v okresech Prachatice a Český Krumlov začala připravovat další vlna demolic opuštěných nemovitostí v pohraničních oblastech a jednotlivé místní národní výbory byly požádány o zaslání seznamu nemovitostí, které by mohly být do této vlny demolic zařazeny. Rada Místního národního výboru Stožec v odpověď na tuto výzvu dne 14.11.1963 poslala ONV Prachatice návrh na demolici kostela, fary a několika domů v Českých Žlebech. O zboření kostela a fary požádal dne 27.5.1964 i vojenský útvar 4425 Prachatice s tím, že budova farního úřadu a kostel mohou sloužit k úkrytu nežádoucích osob, a proto je v zájmu obrany státu přikročit k demolici obou budov. Dne 15.10.1964 se uskutečnila na děkanském úřadě ve Volarech schůzka okresního církevního tajemníka ONV Prachatice Josefa Dragouna s administrátorem děkanského úřadu ve Volarech P. Antonínem Vobrem ohledně demolice kostela a fary v Českých Žlebech. Církevní tajemník argumentoval zájmy obrany státu a také tím, že zahraniční turisté si kostel fotografují a ilustrované časopisy v tehdejším Západním Německu pak snímky otiskují, což nedělá zdejšímu režimu dobrou vizitku. Uváděl, že kostel je sice prohlášen kulturní památkou III. kategorie, ale že jeho stav je natolik havarijní, že jej již nelze zachránit (což nebyla pravda) a že fara je na tom ještě hůř. Uváděl také, že demolice by pro církev byla velmi nákladná vzhledem k odlehlosti vsi, ale že v rámci právě probíhajících demolic opuštěných nemovitostí v pohraničí mohou být kostel s farou zahrnuty do seznamu objektů v havarijním stavu a jejich demolice by pak byla provedena na náklady státu. P. Antonín Vobr nakonec souhlasil s plánovanou demolicí obou budov, neboť neviděl jiné východisko. Dne 8.3.1965 vydal odbor výstavby Okresního národního výboru Prachatice na kostel a faru demoliční výměr; jako důvody bylo uvedeno následující: „1. Uvedené objekty nebyly delší dobu udržovány, jsou toho času v desolátním stavu a k dalšímu užívání nezpůsobilé, 2. provedení oprav předmětných objektů po stránce technické nelze zajistit bez vynaložení zvláštních větších finančních nákladů, což by bylo nehospodárné a odporovalo by veřejným zájmům. 3. potřeby zabezpečení obrany státu.“ Postup demolice pak měl být následující: do 20.4.1965 mělo být vystěhováno vnitřní použitelné zařízení a umístěno dle dispozic konzistoře. Veškeré bourací práce měly být provedeny do 30.6.1965. Zajímavě situaci popsali ve společném dopisu adresovaném soudruhu Veverkovi, předsedovi Místního národního výboru ve Stožci, vedoucí odboru školství a kultury Okresního národního výboru v Prachaticích Adolf Souček a okresní církevní tajemník Josef Dragoun: "Na Vaši připomínku z konzultací s funkcionáři MěNV a MNV na ONV dne 24. února 1965 stran demolice kostela s farní budovou v osadě Českých Žlebech podáváme Vám zprávu, že odbor pro výstavbu ONV již vydal demoliční příkaz a v důsledku toho dojde v nejkratším čase k provedení demolice. Kapitulní konzistoř v Českých Budějovicích nemůže dávat souhlas k demolici neboť zastupuje církev a ta nemůže nic ničit. Vzala pouze na vědomí, že bude provedena demolice z důvodů "Obrany státu"." - Záležitost se ale protáhla, protože kostel byl prohlášenou kulturní památkou a toto prohlášení bylo třeba nejprve zrušit. Proto odbor výstavby Okresního národního výboru Prachatice objednal dne 29.5.1965 u Okresního stavebního podniku Prachatice pouze demolici budovy fary s tím, že demolice bude hotova do 30.6.1965. Termín se asi podařilo dodržet, protože když odbor výstavby Okresního národního výboru Prachatice objednával dne 31.7.1965 u Okresního stavebního podniku Prachatice demolici zdiva kostela, bylo součástí objednávky i "přehrnutí zbořeniště po č.p. 1 (fara) zeminou", tj. rozhrnutí cca 60 krychlových metrů zeminy na ploše 450 čtverečních metrů za 832,- Kč. - Za demolici fary (obestavěný prostor 1.121 krychlových metrů) zaplatil Okresní národní výbor Prachatice 20.632,- Kčs, včetně následného přehrnutí zeminou (nakonec stálo 864,- Kčs) pak demolice celkem přišla na 21.496,- Kčs. - Fara je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž fara stála, patří církvi.