← skalní okno pro obrázek (Osinalice) kaple Nejsvětějšího srdce Ježíšova (Oslnovice) →

na JV okraji vsi

Má novou střechu. Zavřená. - Kaple se nachází na jihovýchodním okraji vsi na mírném svahu, nad úvozovou cestou. - Zděná stavba z lomového kamene postavená na čtvercovém půdorysu, orientovaná k východu. Kapli uzavírá vysoká jehlancová střecha se zvoničkou, původně krytá patrně došky, později taškami, dnes oplechovaná. Zděná stavba z lomového kamene postavená na čtvercovém půdorysu, orientovaná k východu. V ose vstupního západního průčelí je prolomen prostý obdélný vstup s dřevěnými zárubněmi, osazený jednoduchými dřevěnými dveřmi. Nad vstupem je prolomeno malé osmihranné okno. Plocha průčelí hladce omítaná bez dalšího členění, stejně jako boční stěny i stěna závěru. Kapli uzavírá vysoká jehlancová střecha, původně krytá patrně došky, později taškami, dnes oplechovaná. Nároží střechy jsou okoseny trojúhelníkovým zkosením. Ze seříznutého vrcholu střechy vyrůstá osmihranná sloupková lucerna s otevřenými stěnami, sloupky hranolové s entází, ukončené jednoduchou hladkou hlavicí. Dřevěný překlad se středovým vyžlabením. Lucernu ukončuje dřevěná profilovaná římsa, na kterou dosedá nízká cibulová báň, původně došková, dnes oplechovaná, zakončená makovicí a velkým jetelovým křížem. - Písemné doklady o vzniku kaple nenalezeny. Architektonická podoba kaple však dává tušit, že vznikla někdy kolem poloviny 18. století, dle literatury postavena nákladem obce. V roce 1912 byla opravena starostou Hejnou, jak uvádějí nápisy na konstrukcích. - Pozemek s kaplí patří obci Zhoř.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz