← kostel sv. Cyrila a Metoděje (Olomouc) kostel sv. Petra a Pavla (Olomouc) →
21202 kostel sv. Jakuba s kaplí Panny Marie

klášterní kostel
před 1213, kaple přistavěna ve 2. polovině 16. století
v areálu dnešní Filozofické fakulty Univerzity Palackého

Někdy před rokem 1213 byl na Předhradí, jižně od kostela sv. Petra a Pavla, vystavěn neznámým zakladatelem klášter jeptišek sv. Augustina. Protože klášter stál kousek jižně od kostela sv. Petra a Pavla, říkalo se mu také klášter u sv. Petra. Klášter ale měl svůj vlastní kostel sv. Jakuba, který se nacházel v severovýchodní části klášterního areálu. Pozdější špatné hospodaření jeptišek ale způsobilo, že kolem roku 1524 olomoucký biskup Stanislav Turzo jejich řeholi rozpustil. Klášterní budovy zůstaly až do roku 1569 opuštěné. V tomto roce se do kláštera nastěhovali minorité, kteří postoupili svůj dosavadní klášter při kostele Panny Marie Sněžné jezuitům. Minorité nechali k dosavadnímu kostelu sv. Jakuba přistavět ve 2. polovině 16. století kapli Panny Marie. Minorité v klášteře zůstali až do roku 1785, kdy byl klášter v rámci josefinských reforem zrušen. V budovách zrušeného kláštera byla ještě v roce 1785 zřízena zemská opatrovna, nemocnice a porodnice, které bylo převedeno jmění čtyř dosavadních městských špitálů: sv. Ducha, sv. Joba a Lazara, sv. Markety a sv. Ondřeje. Dosavadní klášterní kostel sv. Jakuba byl zrušen, ale nebyl zbořen, jeho dosavadní kaple Panny Marie byla nadále používána jako nemocniční kaple. Nemocnice i s kaplí byly zbořeny v roce 1901 a na jejich místě byly postaveny budovy dnešní Filosofické fakulty Univerzity Palackého. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Univerzitě Palackého v Olomouci.