← kaplička (Český Brod) kostel Narození sv. Jana Křtitele (Český Bukov) →

Poškozené (známka 0) ostatní

hřbitovy
na J okraji vsi

Hřbitov je zbaven většiny náletových dřevin. Ohradní zeď je silně poškozená. Z márnice zbývá jen poškozené obvodové zdivo. - Hřbitov byl zrušen v roce 1976, v roce 1977 byla na jeho část navezena suť z odstřeleného kostela, který stál na návsi. V roce 2022 zorganizoval spolek Omnium druhou etapu obnovy hřbitova, při níž byly zabezpečeny otevřené hroby (posunuté náhrobní desky), snížen terén na hlavní cestě na hřbitov a z navezené suti byly znovu odkryty původní kamenná cesta a kamenné schodiště. Nalezené zachované náhrobky a skleněné náhrobní desky byly znovu pietně osazeny, aby bylo připomenuto původní osídlení sudetskými Němci. - Hřbitov je zakreslen již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Hřbitov se rozkládá na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 53 a 531) patří církvi; v roce 2023 půjde na opravu hřbitova 100.000,- Kč z Česko - německého fondu budoucnosti.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler; Sudetendeutsche Zeitung č. 41/2022