← kaple Panny Marie Bolestné (Studenec) kaple sv. Anny (Studenec) →
21207 křížová cesta

křížová cesta
JV od Studence

12 kamenných kapliček

Kapličky by potřebovaly očistit kámen. Zavřené, zařízené. Poslednímu zastavení chybí horní část. - Křížová cesta na Studenec pochází z roku 1777 a patřila pod správu opatství ve Vyšším Brodě. Stoupá smíšeným lesem od Bílého mostu v Rožmberku až ke kapli sv. Anny, která byla díky údajným blahodárným účinkům vody z tamního pramene věhlasným poutním místem. - V roce 1869 nechal křížovou cestu nově zbudovat hrabě Jiří Jan Jindřich Buquoy. První dvě zastavení pocházela od malíře Ströbla. - Po roce 1948 byla kaple několikráte vykradena a většina zastavení křížové cesty byla poničena. Opravena byla po roce 2000. Neziskové sdružení Klub přátel Rožmberka na ni soustředilo svou pozornost v roce 1999. - Díky nadšeným a štědrým sponzorům a obětavosti členů Klubu a jeho příznivců se podařilo získat dostatek finančních prostředků na opravu. - V první fázi byla jednotlivá zastavení zdokumentována a očištěna. Poškozené nebo padlé kapličky byly pomocí těžké techniky postaveny na původní místo a jejich základy vyklínkovány drobnými kameny. Mříže podle jednoho zachovaného originálu vyrobil kovářský mistr Luděk Lůžek. Malba se bohužel nezachovala ani jedna, což dalo prostor k zajímavému experimentu. Klub přátel Rožmberka oslovil akademického sochaře Nikose Armutidise, který vytvořil novou výtvarnou podobu jednotlivých zastavení. Celá křížová cesta i s nově osazenými malbami je ukázkou lidové sakrální architektury citlivě zasazené do okolní krajiny. - Křížová cesta stojí na čtveřici parcel; jedna (pozemková parcela č. 939/3 v k.ú. Horní Jílovice) patří Lesům ČR, s.p., další tři (pozemkové parcely č. 869 a 3175 v k.ú. Horní Jílovice a č. 164/1 v k.ú. Rožmberk nad Vltavou) patří městu Rožmberk nad Vltavou.

Zdroj: informační tabule u objektu