← márnice (Dobroměřice) kaple (Dobronín) →

asi 2. polovina 18. století
SZ od vsi, u silnice

Má novou střechu. Bez dvířek, zařízená. - Kaplička patrně spadá do skupiny pilířkových kapliček lemujících tzv. Umrlčí cestu vedoucí od kostela v Dobronicích ke kostelu v Hodušíně. - Je čtvercového půdorysu o rozměrech 1,07 x 1,07 m, hlavním výklenkem orientována k jihu. Hranolové těleso kapličky ze smíšeného zdiva stojí na mírně rozšířeném nízkém soklu. Jednotlivé stěny kapličky dnes vymezují pouze úzké nárožní lizény, původně stěny vymezoval úzký lizénový rám. Pod vrcholem jižní, východní a západní stěny jsou v ose prolomeny malé ploché výklenky s nepravidelným půlkruhový ukončením. Hlavní výklenek je na jižní stěně větší. Původně výklenky lemovaly štukové hladké šambrány. Vnitřní plochy výklenků pokrýval nátěr, před opravou prosvítaly zejména odstíny modré barvy. Jejich výzdoba zanikla, vzhledem k jejich hloubce i nátěru mohly být jejich výzdobou jak sochy, tak obrazy. Severní stěna je hladká, bez výklenku. Hmotu kapličky ukončuje vysoká trojstupňová obdélná římsa přecházející na jižní a severní straně do nízkého nepřevýšeného trojúhelníkového štítu, patrně bez výzdoby. Sedlovou střechu kryly bechyňské háky, dnes nahrazeny plechem. - Kaplička byla opravena v roce 2002. Při opravě byl setřen archaický vzhled, změněna krytina, lizénový rám a šambrány výklenků. - Pozemek s kapličkou patří obci Dobronice u Bechyně.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz