← kaple (Kunratice) zvonička (Kunratice) →

Zaniklé (známka 600) zděné kapličky

SV od vsi, u silnice

Na místě kapličky zůstal jen jeden opracovaný kámen. - Kaplička byla obdélná se sedlovou střechou. V nápisu na spodní části stavby je v překladu uvedeno: V roce 1726 zde na tomto místě zemřel náhle pan Georg Eschler z Lipnice. Dej mu Bůh věčný klid. 1782. - Nazývána "Sedlákova kaple" (Bauerskapelle) nebo "Kaple horního sedláka" (Oberbauerskapelle) podle původního majitele domu č.p. 39 Josefa Zeckerta (označován jako Oberbauer), na jehož pozemku kaplička stála, nebo Tschinkelova kaplička (Tschinkelkapelle) podle Josefa Tschinkela, nového majitele domu č.p. 39. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří obci Kunratice. Spolek "Pod Studencem" plánuje obnovu kapličky v původní podobě na původním místě. Na základě nákresu, který pro projektanta zpracoval pan Robert Blanda, by měl projekt pro obnovu připravit pan Ing. Pavel Havlas. V roce 2023 věnovala společnost Natura pana Valdemara Grešíka Spolku Pod Studencem 15.000,- Kč; spolek plánuje použít tyto prostředky na obnovu kapličky. Dalších 1.000,- EUR na obnovu kapličky věnoval MUDr. Martin Kostelka. Kaplička má být po obnově znovu posvěcena dne 11.5.2024.