← kaplička (Lipnice) kaplička sv. Floriána (Lipnice) →
21265 kaplička Nejsvětější Trojice

Opravené (známka 100) skalní kapličky

u č.e. 53

Má novou stříšku. Bez dvířek, zařízená. - Kaplička je nazývána také Rollbuschkapelle. - Kapličku nechal vytvořit v roce 1782 lipnický rychtář Georg Eschler z nedalekého domu č.p. 14. - Kapličku obnovil pan Ing. Zdeněk Zigmund, člen spolku "Pod Studencem", za své vlastní finanční prostředky. Přístupové schodiště zbudovali Vojtěch a Lukáš Moudří z Biofarmy Lipnice, náklady zaplatila firma Biofarma. Obraz Nejsvětější Trojice do kapličky, pořízený z dotace Ústecké komunitní nadace, namaloval malíř Michal Janovský podle předlohy Petra Brandla. - Pozemek s kapličkou je v soukromém vlastnictví (Anna a Josef Moudří z Lipnice). Opravu kapličky zorganizoval v letech 2021 - 2022 spolek "Pod Studencem" s využitím dotace od Ústecké komunitní nadace; kaplička byla po opravě znovu slavnostně posvěcena dne 23.7.2022.

Zdroj: facebook.com/obcanskesdruzeni