← kaplička (Doubravka) zvonička (Dvorec) →
21322 kaple sv. Barbory

V od vsi

Má novou střechu. Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Má jen kované mřížové dveře, zařízená. - K pravému boku kaple je přistavěna nízká přístavba. - Kaple byla postavena okolo roku 1680 stavitelem Cyprianem z Velešína na jižní hraně opevnění zdejšího středověkého hradiště (za 2. valem předhradí), u cesty za kostelem sv. Vincence a přilehlým hřbitovem. Podnět ke stavbě dal tehdejší farář Vavřinec Ferdinand Král a také důchodní písař třeboňského panství Ferdinand Matěj Taychl. Již tehdy zde vyvěral pramen. Za josefínských reformací byla v roce 1786 kaple oficiálně zrušena, ale nebyla zbořena. Kaple se později stala útočištěm pro sochu Panny Marie Bolestné (Piety) z kostela, opotřebovanou a věky poškozenou. Socha v kapli stála až do roku 1993, kdy byla ukradena. - Dnes má kaple prosté vybavení, obraz sv. Barbory z roku 1755 visí dnes v kostele a na jeho místo vymaloval v roce 2000 lidový malíř nový obraz sv. Barbory s věží, kde ji podle legendy uvěznil její otec. - Pozemek s kaplí patří obci Doudleby.

Zdroj: hrady.cz